W sobotę ruszyło "Lato z Radiem"
"Europa od kuchni" to hasło tegorocznego "Lata z Radiem"
"Europa od kuchni" to hasło tegorocznego "Lata z Radiem" przygotowanego przez program I Polskiego Radia i miesięcznik "Moje Gotowanie". Akcja ruszyła w sobotę. W ramach "Lata z Radiem" odbędzie się 21 pikników w różnych miejscach Polski; finał zapowiedziano na 30 sierpnia w Gdyni.
Co weekend w audycji będzie przedstawiane inne państwo europejskie i jego kuchnia: Włochy, Grecja, Francja, Hiszpania itd. W pierwszy weekend, w Dusznikach i Złotoryi, prezentowana będzie kuchnia polska. Kucharz z warszawskiego hotelu Jan III Sobieski, Robert Sowa, ugotuje pejzankę, czyli zupę na białej kiełbasie; na drugie danie zaserwuje świeżonkę z czosnkiem (danie ze świeżo ubitego mięsa). Będzie też szczawiowa z jarzynami oraz staropolski bigos.
Do przyrządzania europejskich obiadów podczas wakacyjnej trasy "Lata z Radiem" zużytych zostanie m.in.: 12 ton mięsa wołowego, tyle samo marchwi, pietruszki, selera i ziemniaków; wykorzystanych zostanie też 1300 kg pieczarek i 1000 litrów tłustej śmietany.
Dania gotowane będą w ogromnym garze i smażone na gigantycznej patelni. Ma ona pojemność 2300 litrów, jej średnica to 2,5 metra; pojemność garnka - 5100 litrów.
Po raz pierwszy sygnał "Lata z Radiem" zabrzmiał w 1971 r. Początkowo był to kilkunastominutowy magazyn turystyczny, prowadzony na żywo. Od 32 lat audycja rozpoczyna się 21 czerwca, czyli w pierwszy dzień kalendarzowego lata, i kończy ostatniego dnia wakacji, czyli 31 sierpnia. Program trwa prawie 3 godziny. Zaczyna się punktualnie o 9.00 rano.
Dołącz do dyskusji: W sobotę ruszyło "Lato z Radiem"