Tesco marnotrawi coraz mniej żywności
W ciągu ostatnich dwóch lat sieć hipermarketów Tesco ograniczyła marnowanie żywności o 41 proc. Jednocześnie w ubiegłym roku przekazała 3 411 ton żywności - wynika z raportu detalisty o marnowaniu żywności i przekazywaniu nadwyżek produktów.
Tesco Polska po raz trzeci publikuje raport o marnowaniu żywności i przekazywaniu nadwyżek produktów w swoich sklepach.
W roku finansowym 2018/19 w Polsce sieć wprowadziła do sprzedaży 1 003 675 ton produktów żywnościowych, z czego 12 356 ton to nadwyżki żywności – produkty niesprzedane klientom. 5 189 ton z tej liczby to żywność nadająca się do spożycia. Z tego 3 411 ton zostało przekazanych organizacjom charytatywnym, bądź jako pokarm dla zwierząt. Do wyrzucenia trafiło 1 779 ton produktów.
Za pośrednictwem Federacji Polskich Banków Żywności, Caritas Polska oraz lokalnych organizacji charytatywnych Tesco Polska przekazała potrzebującym 3 372 tony produktów, a 39 ton trafiło na pokarm dla zwierząt. W porównaniu do danych z pierwszego raportu sprzed dwóch lat, liczba ta zwiększyła się ponad dwukrotnie.
Mniej zmarnowanej żywności w Tesco Polska
W roku finansowym 2018/19 Tesco odnotowało także spadek zmarnowanej żywności o 41 proc. w porównaniu do roku 2016/17. W minionym roku zutylizowano 8 946 ton nadwyżek żywności, z czego 1 779 ton nadawało się do spożycia. sieć wprowadziła do sprzedaży 1 003 675 ton produktów żywnościowych, z czego 12 356 ton to nadwyżki żywności – produkty niesprzedane klientom.
– Opublikowanie danych o marnowaniu żywności jest ważną częścią naszej ambicji, by przyczyniać się do zmniejszania globalnej skali marnowania o połowę do 2030 roku. Dzięki naszym staraniom ruszyliśmy mocno do przodu. Już w 2019 r. w naszych sklepach jesteśmy bardzo blisko osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju ONZ dotyczącego zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności. Jestem bardzo dumny z pracy wszystkich koleżanek i kolegów, którzy przyczynili się do tego wyniku i oczywiście wszystkich przedstawicieli organizacji charytatywnych, którzy wykonują niesamowitą pracę, przekazując jedzenie tym, którzy tego najbardziej potrzebują. Nasze wyniki są zachęcające, jednak jest jeszcze wiele do zrobienia - komentuje Martin Behan, dyrektor zarządzający Tesco Polska.
Do 2020 roku polski oddział Tesco chce, by wszystkie sklepy umożliwiły organizacjom charytatywnym odbieranie nadwyżek żywności. Jak informuje detalista w raporcie, "największym wyzwaniem nie jest logistyka wewnętrzna sieci, a brak chętnych organizacji, które mogłyby być beneficjentami tego procesu".
- Choć aż 254 sklepy Tesco współpracują z lokalnymi odbiorcami żywności, to ponad sto placówek nie ma bezpośredniego partnera, który zająłby się odebraniem i przekazaniem produktów - czytamy we wnioskach z opracowania.
Dołącz do dyskusji: Tesco marnotrawi coraz mniej żywności