SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Kupując produkty spożywcze patrzymy na cenę, skład - wartości odżywcze pomijamy

Większość Polaków podczas zakupów produktów spożywczych zwraca uwagę przede wszystkim na cenę, a pomija informacje o składzie i wartościach odżywczych - wynika z badania ARC Rynek i Opinia.

Badania wykazały, że Polacy coraz częściej przyglądają się opakowaniom produktów, które wkładają do swoich koszyków. Większość z nich jednak skupia swoją uwagę wyłącznie na informacjach o producencie, cenie i dacie ważności.

Większość Polaków uważa, że odżywia się zdrowo (70 proc.), jednak tylko co piąta osoba jest zdania, że najistotniejsze są informacje o wartościach odżywczych.

Jedynie niewielki odsetek Polaków wykorzystuje w planowaniu codziennych posiłków informacje na temat składników odżywczych, które dostępne są na etykietach.

Badania "Dylematy sklepowej półki 2011" zostały zainicjowane przez firmę Nestlé Polska i przeprowadzone przez ARC Rynek i Opinia drogą telefoniczną, na reprezentatywnej grupie Polaków w wieku od 18 do 65 roku życia.

Dołącz do dyskusji: Kupując produkty spożywcze patrzymy na cenę, skład - wartości odżywcze pomijamy

4 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Recenzent
Dajcie spokój co wy za materiał zamieszczacie, jakie badania?
odpowiedź
User
ja
Będzie mnie stac na wybrzydzanie to bede patrzeć na skład. Za co mam kupować to niby zdrowe jedzenie? kraść albo głodować?
odpowiedź
User
olek
Jaka wartość odżywcza? I tak wszystko jest witaminizowane, spulchniane, utrwalane, farbowane, aromatyzowane, sterylizowane, rozcieńczane...
W bardzo wielu produktach jest syntetyczna witamina C, która w nadmiarze może powodować powstawanie kamieni nerkowych.
Tyle się mówi o azotanach i azotynach w warzywach, jakie to one są szkodliwe dla dzieci. A prawie wszystkie produkty mięsne są pompowane saletrami, czyli azotanami.
Jeść co nam smakuje albo na co nas stać i nie przejmować się składem. Jeśli komuś zależy to i tak poda na etykiecie nieprawdziwe informacje.
odpowiedź