Henryk Kania zrezygnował. Grzegorz Minczanowski prezesem Zakładów Mięsnych Kania
Henryk Kania zrezygnował z funkcji prezesa w Zakładach Mięsnych Kania. Na stanowisku szefa firmy zastąpi go dotychczasowy wiceprezes, Grzegorz Minczanowski.
Kania jako doradca nowo powołanego zarządu ma skoncentrować się na budowaniu długoterminowej strategii oraz relacjach z kluczowymi partnerami.
- Zmiany w zarządzie ZM Henryk Kania są efektem ponad rocznych prac związanych z profesjonalizacją struktur wewnętrznych i podziałem obszarów kompetencyjnych - podano w komunikacie.
Nowy zarząd ZM Henryk Kania będzie działał w czteroosobowym składzie. Grzegorz Minczanowski - prezes zarządu - odpowiadać będzie za zarządzanie spółką, finanse i sprawozdawczość. Piotr Wiewióra - wiceprezes zarządu - obejmie odpowiedzialność za procesy produkcyjne, rozwój spółki oraz nadzór na poszczególnymi zakładami. Dominika Rąba - członek zarządu - będzie nadzorować sprzedaż, marżowość i efektywność produkcji oraz administrację. Do kompetencji Beaty Korab-Białobrzeskiej - nowo powołanego członka zarządu - należeć będzie marketing, handel oraz PR. Ponadto prokurentem spółki pozostała Ewa Łuczyk, natomiast stanowisko doradcy zarządu w zakresie planów i działań strategicznych oraz umacniania długoterminowych relacji objął Henryk Kania.
Grzegorz Minczanowski jest absolwentem Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, gdzie ukończył Wydział Ekonomii na kierunku Finanse i Bankowość. Od 2003 roku prowadził własną działalność gospodarczą – Kancelarię Biegłego Rewidenta. Jest specjalistą w zakresie audytu, rachunkowości oraz doradztwa podatkowego. Posiada szerokie doświadczenie w zakresie kontroli procesów inwestycyjnych, controlingu i rachunkowości zarządczej. Ze spółką ZM Henryk Kania jest związany od 2010 roku – przez trzy lata pełnił funkcję członka Rady Nadzorczej. Wiceprezesem spółki był od maja 2014 roku.
Beata Korab-Białobrzeska ukończyła Szkołę Główną Handlową na wydziale Handlu Wewnętrznego. Posiada ponad dwudziestoletnie doświadczenie w branży produktów FMCG oraz farmaceutycznych. Jako specjalista w dziedzinie marketingu pracowała w międzynarodowych korporacjach, takich jak: Unilever, GlaxoSmithKline, Berlin-Chemie/Menarini, Bosch & Siemens, a także polskich firmach US Pharmacia i Polfarmex. Była odpowiedzialna za współtworzenie strategii wprowadzania globalnych marek na rynek polski. Od 1997 roku związana z branżą farmaceutyczną – głównie rynkiem preparatów OTC, suplementów diety oraz dermokosmetyków. Od stycznia 2012 związana z firmą Zelmer (grupa BSH), gdzie współtworzyła oraz koordynowała strategię rozwoju firmy na rynkach Europy Środkowo-Wschodniej. Od czerwca 2014 pełniła funkcję dyrektora marketingu firmy ZM Henryk Kania.
Piotr Wiewióra z zawodu jest ekonomistą. W latach 1991-2012 związany z Zakładami Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kania, gdzie zajmował szereg stanowisk kierowniczych w obszarze dystrybucji, logistyki i handlu. Od 2008 pełnił stanowisko dyrektora ds. sprzedaży, od 2010 – wiceprezesa zarządu. Od 1 stycznia 2013 roku pełni funkcję wiceprezesa zarządu Zakładów Mięsnych Henryk Kania.
Dominika Rąba jest absolwentką Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, gdzie ukończyła Wydział Romanistyki. Od początku swojej kariery zawodowej związana z Zakładami Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kania, a później z Zakładami Mięsnymi Henryk Kania. Od 2006 roku pracowała w Dziale Marketingu, a następnie Dziale Sprzedaży. Od połowy 2010 roku zajmowała stanowisko zastępcy dyrektora ds. sprzedaży. Od września 2012 roku do września 2014 roku pełniła funkcję dyrektora ds. sprzedaży. W dniu 30 września 2014 roku powołana na stanowisko członka zarządu.
Dołącz do dyskusji: Henryk Kania zrezygnował. Grzegorz Minczanowski prezesem Zakładów Mięsnych Kania